Dakarrallyt

Dakarrallyt är en minst sagt händelserik och dramatisk händelse. Det har rapporteras ett antal gånger om dödsfall under loppet, och det tyder väl på att loppet i sig är brutalt på flera sätt och vis. Loppet i sig är ett årligt lopp som körs med olika fordon, bland annat bilar, lastbilar, motorcyklar och fyrhjulingar. Loppet har tidigare hetat Paris-Dakarrallyt eftersom att tävlingen kördes mellan Paris och Dakar, men efter 2009 flyttades tävlingen helt och hållet till Sydamerika, men behöll en del av namnet, enbart för att det var ett starkt varumärke.

Det är egentligen inte fart och fläkt som är det viktigaste i Dakarrallyt, utan här handlar det mer om att vara en smart förare som kan planera. Det är viktigt att du är väldigt duktig på att köra och kan navigera som en gud för att du ska ha framgång i Dakarrallyt. Totalt har ett 60-tal förare omkommit under de här tuffa tävlingarna, vilket såklart har gjort att tävlingen har fått utstå massiv kritik. Det har gjort att arrangörerna än mer arbetar för förarnas säkerhet, vilket också har gett resultat.

Precis som i så många andra tävlingar inom motorsporten så är det fransmännen som just nu dominerar. Senaste årens vinnare är Stephane Peterhansel från Frankrike och det är tydligt vilken utmärkt förare han är. Vi har också haft svenskt deltagande i Dakarrallyt, dels genom legenden Bruno Berglund men också genom Tina Thörner, som bland annat varit kartläsare åt giganten inom motorsport, Colin McRae, just i Dakarrallyt både 2004 och 2005.

Be First to Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.