Folkrace

Folkrace är något alldeles speciellt i den svenska motorsporten. Det påminner mycket om det övrigt motorrelaterade, men det finns en ingrediens av någonting annat i sporten. Det är svårt att sätta fingret på, men den känns mer personlig, mer känslomässig och mer som ett resultat av en hobby än som en organiserad form av tävling. Och det är det som gör det så roligt att titta på, att det helt enkelt handlar om vanliga människors förkärlek till bilar och racing, där vanliga människor tävlar på lika villkor.

Folkracebilar är trasiga, buckliga, avskalade och billiga bilar, och ni har säkerligen någon gång sett en sådan rulla på ett flak eller liknande. Deras topphastighet är 80 km/h, och gränsen gör att sporten öppnas för alla. I Sverige finns det omkring 130 olika banor för folkrace och det är de beryktade heaten som är själva höjdpunkten, där sex olika bilar ställer upp sig på startlinjen och tävlar om första platsen. Och det är efter A-finalen som en ytterligare intressant aspekt av folkrace börjar gälla. Nu är nämligen alla bilar till salu.

Varje bil kostar 6 500 kronor, och det går varken att pruta eller lägga mer. Får man samtidigt ett anbud på sin bil så måste man också sälja den. Innan bilen säljs vidare så kontrolleras den för att säkerhetsburen i bilen fortfarande är intakt, precis som bärande delar av karossen undersöks. Du behöver inte heller körkort för att köra folkrace, utan det är tillåtet att köra från och med det år som du fyller 15 år.

Be First to Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.