Indy 500

indy500Det här är en tävling som inte går av för hackor. Indy 500 är en tävling som genomförs i Indianapolis i USA, kring en stor oval. Det är heller ingen vilken tävling som helst, utan hastigheterna är höga och varven många, 200 till antalet. Det är intressant hur långt det totalt är också, 200 varv kring Indianapolis Motor Speedway. 200 varv mäts till 500 miles, där av namnet Indy 500, och i svenska mått mätt blir det drygt 80 mil som ska köras. Då är det lätt att förstå att loppet tar tid.

Tävlingen i Indy 500 avgörs över längre tid, närmare bestämt över tre veckor där det är 33 stycken som från början ställer upp sig på startlinjen. Förberedelserna är enorma inför första tävlingsdagen, där de nya förare ska testas om de håller för trycket och att finna ut av i vilken position bilarna ska starta på själva tävlingsdagen. Det som är intressant är att flera utmanar om dessa 33 platser under lång tid, och kan göra så fram tills dess att gonggongen går vid 18:00 lokal tid på tävlingsdagen. När det sedan har avgjort vilka det är som får starta ställer alla upp den 30 maj, Memorial Day i USA.

Anledningen till att jag väljer att ta upp Indy 500, som på många sätt och vis är en amerikansk angelägenhet, är att vi har haft en svensk som har vunnit det ärorika loppen. Värmlänningen Kenny Bräck vann loppet 1999 och skrev därmed in sig i historieböckerna som en av Sverige främsta motorlegender genom tiderna.

Be First to Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.